Scurt istoric

Istorie Martie 22, 2014

Din istoricul vechi al Bisericii Sf Ilie aflam ca, biserica este zidita din piatra şi caramida in anul 1718 de catre Maria Catargi. A fost finisata, pictata si inzestrata cu cele necesare de catre Nicu si Ecaterina Fitipescu.

     Biserica cu hramul Sf Prooroc Ilie din satul Rediu-Aldei,comuna Aroneanu ,judeţul Iasi a existat în decursul istoriei ca filie a Parohiei Aroneanu pana în 1993. În acest an prin actul de înfiinţare de noi parohii aprobat de Adunarea Eparhială Iasi filia Rediu-Aldei devine parohie,cu menţiunea ca ea va fi suplinita în continuare de Preotul Paroh al Parohiei Aroneanu pana la numirea unui nou preot paroh. Tot în acest an Parohia Rediu-Aldiu a primit cu titlu de proprietate 5 ha teren agricol.

     Din istoricul vechi al Bisericii Sf Ilie aflam ca, biserica este zidita din piatra şi caramida in anul 1718 de catre Maria Catargi. A fost finisata, pictata si inzestrata cu cele necesare de catre Nicu si Ecaterina Fitipescu.

    Situata in partea de N-E a satului, biserica este in forma de corabie fara turla. Initial biserica era alcatuita din naos si altar, ulterior i-a fost adaugata o clopotnita din lemn, aceasta servind ca si pridvor. In ultimii ani clopotnita a fost refacuta din boltari, stadiu in care se afla si astazi.Datorita vechimii si degradarii, biserica a fost reparata in anul 1939. In acelas an , la 15 noiembrie s-a sfintit de catre Protoereul Ec.Pr.Dumitru Cirlan asistat de un sobor de preoti, paroh fiind preotul Gavrilas Eugen,care slujea ca preot la Parohia Sf.Nicolae Aroneanu .Reparatia sa a fost facuta din contributia enoriasilor.

     In anul 1944, in timpul celui  de-al II-lea Razboi Mondial, satul fiind in zona frontului populatia a fost evacuata timp de 6 luni, iar  Sf.lacas a fost folosit ca infirmerie.Dumnezeu a pazit Sf.locas in timp ce in jurul bisericii bombele aruncate au facut gropi adanci care se pot observa si astazi. In curtea bisericii se afla mai multe morminte ale ostasilor cazuti. In timpul razboiului odoarele bisericii au fost duse la Schitul Vladiceni- Bucium, apoi in august 1944 au fost returnate Preotului Paroh Budescu Alexandru, Parohul filiei Sf.Ilie din Rediu-Aldei.

    In anul 1956 biserica a fost din nou reparata pe cheltuiala enoriasilor, slujitor al Sfantului Altar fiind Parintele Bantas Constantin.

    Intre anii 1985-1987 pe cand Parohia Rediu-Aldei era slujita de parintele Dorosinca Vilie, s-au facut reparatii capitale la biserica. A fost inlocuit pridvorul din scandura cu cel de zid, cu sprijinul financiar al primarului Burghelea Ioan.

   Biserica pastreaza in interiorul ei numeroase obiecte de patrimoniu; catapeteasma, icoane, numeroase carti de cult care sunt datate incepand cu anul 1745.In curtea bisericii sunt cateva pietre funerare care atesta istoria veche a bisericii.

   In anul 1998, luna februarie a fost numit primul preot paroh in satul Rediu-Aldei, in persoana preotului Florescu Iulian. Acesta a construit cu ajutorul enoriasilor o casa parohiala la intrarea in sat pe terenul primit ca donatie de la familia Plescan Constantin si Lucica. In timpul comunismului satul trebuia sa fie desfiintat, fiind catalogat ca si "catun" datorita numarului mic de familii care mai ramasesera pe vechile vetre.Cutremurul din anul 1977 a sporit numarul familiilor care au plecat datorita alunecarilor de teren. Dar Bunul Dumnezeu a facut ca satul si biserica sa ramana, sa sporeasca, atat duhovniceste cat si ca numar de credinciosi, fiind o dovada vie a istoriei acestor locuri sfintite de Dumnezeu.